Leewayarch

H 37 M TWN

CONCEPT

The concept of the project focused on the idea of looking for an experience in which the spaces work as a prolonging of the human being, protecting the human expectative the presented proposal. The proposal had to be a container of real life. The house shows us the expression of an idea in a unique space moment, when we use the work throughout a sensorial course, distributed to serve the functional programme.The design processes started with paper folding, to explore the possible spatial dynamics by dissecting a box, and displace the parts into multiple planes of alternating solids and voids. This was later developed, together with scaled drawings, and with a series of mock-ups. On plan and section, the displaced shells generated juxtaposed spaces, displacing the interior/exterior boundaries, and optimizing day-lighting and natural ventilations. An attempt has been made to make the exterior landscape garden as part of the interior space.The rectangular plot size of 37’ x 150‘situated on busy bylanes of NewDelhi. The usual plot size meant for single family of 6 people, husband and wife with two children and parents was highlighted into the development of the project.The plan is perceived as three parallel layers arranged along north south direction, a series of double height, courtyards, water bodies, landscape elements enhance the quality of indoor space and connects different levels.

The building has been perceived as a modern house where emphasis has been given to lot of detailing and use of materials. As a rectangular block the massing was a challenge, the front corner elevation has a copper painted block balanced by a rectangular framed structure in front of the first floor balcony. The simple front exterior has a contrast use of elements and texture on the side where wooden cladding above entrance lobby continues and connected to the second floor at the front elevation. Similarly cement finish block protrude out from the second floor with big sliding windows. Perforated vertical wooden panels break the monotony and create interest and are replicated at the first floor balcony below. The staircase wall has double height windows panels with precast column and a customized metal frame supports glass and creates visual delight to the eye.The copper paint on the angled block at the rear complemented to the front one. The yellow ochre paint on the front of the servant room is framed by beam structure; highlights the building at rear.The rear elevation has big glass panels where in a cantilever glass platform extends from first floor act as balcony overlooking the private lawn. 

IMAGE GALLARY